O mnie

Pełna optymizmu
babka z klasą,
sporymi pokładami energii
i rękoma pełnymi roboty.

To właśnie ja,
Carolin Kranz,
Wasza MultiLady.

Moi partnerzy

Logo

Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody stanowi naruszenie praw autorskich majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.

Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO PIASTOWSKIE - najłatwiejsze na świecie

Hej, hej

Wczoraj moja rodzina zapragnęła czegoś dobrego do kawy. Zajrzałam do szafek, do lodówki i zdecydowałam. Ciasto piastowskie. Lekkie, pyszne, łatwe w przygotowaniu. Popatrzcie.

 

CIASTO PIASTOWSKIE – najłatwiejsze na świecie

Składa się z trzech warstw:
1. Biszkoptowego spodu
2. Masy jabłkowej
3. Masy śmietankowej, którą możemy skomponować na wiele sposobów.

Jak przygotować te trzy warstwy? Już mówię.

Biszkoptowy spód

Składniki:
Gotowe biszkopty

Przygotowanie
Biszkoptypo prostu kruczymy i wysypujemy do niczym nienatartej tortownicy. Gotowe!

Masa jabłkowa

Składniki:
Mus jabłkowy, na małą tortownicę 1 kg albo 1000 ml, w zależności od oznaczenia na słoiku
Cukier do smaku, tyle, ile lubicie
Żelatyna w płatkach albo w proszku, jeden płatek albo jedna łyżeczka na każde 100 g/ml musu jabłkowego. Dodatkowo dodajemy jeszcze jeden płatek/łyżeczkę żelatyny, bo trzeba doliczyć wodę, w której żelatynę rozpuszczamy.

Przygotowanie
Żelatynę włożyć do garnuszka, zalać małą ilościa wody, gdy porządnie nasiąknie rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając, ciepłą dodawać do musu jabłkowego i jednocześnie miksować. Gotową masę delikatnie przelać na pokruszone biszkopty.

Masa śmietanowa

Składniki:
400 ml bitej śmietany
Żelatyna w płatkach albo w proszku, jeden płatek albo jedna łyżeczka na każde 100 ml śmietany
Cukier do smaku, tyle, ile lubicie.
Sok z ½ cytryny.

Przygotowanie
Żelatynę włożyc do miseczki, zalać małą ilością wody (równocześnie z tą przygotowywaną do musu jabłkowego). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Żelatynę przełożyć do garnuszka,rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając, ciepłą dodawać do ubitej śmietany i jednocześnie miksować. Gotową masę delikatnie przełożyć na masę jabłkową.

Udekorować tym, co nam się podoba albo tym, co akurat mamy w szafie. Kakao, wiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowa posypka, marmolada (można zrobić mazańce), owoce kandyzowane etc.
Całość odstawić do lodówki albo zimnej piwnicy na ok. godzinę.

Jak chodzi o masę śmietanową, można tu rozwinąć wodze fantazji i zamienić połowę śmietany na jogurt, serek homogenizowany 2 jajka (zółtko utrzeć z cukrem, a białko ubic na sztywno) albo kombinację powyższych składników.
Co do żelatyny, zasada jest prosta:
1 łyżeczka/płatek żelatyny na każde 100 g/ml składnika, który związać i na każde jajko.

A efekty moich wczorajszej troski o rodzinę wyglądaja tak:

Po trochę ponad godzinie stania w piwnicy

CIASTO PIASTOWSKIE - najłatwiejsze na świecie

 

Pierwszy test – zawsze zjadam to, co zostało na obręczy tortownicy. W końcu trzeby wiedzieć, czym za chwilę uraczy się rodzinę.

CIASTO PIASTOWSKIE - najłatwiejsze na świecie

 

Nasza gwiazdka

CIASTO PIASTOWSKIE - najłatwiejsze na świecie

 

Zapraszamy do stołu.

CIASTO PIASTOWSKIE - najłatwiejsze na świecie

 

Smacznego i pozdrawiam,

Carolin Kranz

 

poniedziałek, 25 marca 2013, multilady

Komentarze
2013/03/25 12:53:28
hihi, i jak ty sie odchudasz z takimi pysznościami na stole??? Ja miałam ochotę coś upiec, ale stwierdziłam, że tydzień przed świętami nie będę się rozpieszczać ( a potem wyjadałam okruszki czekolady z szafki:-)).
-
2013/03/25 14:51:19
Wygląda smakowicie :) W ogóle czy Ty się martwisz Multi, ja mam do zrzucenia jakieś 30 kg i to od zawsze... 1 kg to nic :) ale trzymaj się w swoim postanowieniu. Kajka, okruszki! nie mogłaś poprosić dzieci, żeby Ci kawałek zostawiły? ;)
-
2013/03/25 14:56:14
Ważną informacja jest tez to, że w zalezności od rodzaju podłoża ma się kwiaty różowe lub niebieskie. Tylko białe hortensje nie zmieniają barwy. Różowe lubia alkaliczne podłoże, gdy je zakwasisz barwa kwiatów zmienia się na niebiesko! - to chyba Multi najważnieszjze jest!
-
2013/03/25 20:47:20
A nie za dużo tej żelatyny? Łyżeczka na 100g?
-
2013/03/26 08:55:52
uwielbiam takie proste do zrobienia ciasta, na pewno wyprobuję przepis;)
-
2013/03/26 14:42:41
Jasminka, ja uzywam zelatyny w platkach. Zawsze. Lyzeczka lyzeczce nierowna. Za to specjalisci twierdza, ze 1 platek to tyle samo, ile jedna lyzeczka. Moja tesciowa, swietna kucharka, tez byla tego zdania.
-
2013/03/26 22:16:22
Ooo jakie apetyczne ciacho, mogę trochę skubnąć?